Jak wyłączyć śledzenie aktywności poza Facebookiem

Teraz możesz zobaczyć i kontrolować dane, które aplikacje i strony internetowe udostępniają na Facebooku.

Off Facebook Activity

Off Facebook Activity

Co to jest aktywność poza Facebookiem?

Aktywność poza Facebookiem obejmuje informacje, jakie firmy i organizacje udostępniają nam na temat Twoich interakcji z nimi. Interakcje to na przykład wyświetlenie witryny lub zalogowanie się do aplikacji za pośrednictwem Facebooka. Aktywność poza Facebookiem nie obejmuje list klientów, jakie są używane przez firmy do wyświetlania trafnych reklam unikatowej grupie klientów.

Chociaż narzędzie aktywności poza Facebookiem nie jest zupełnie nowe (zostało wprowadzone w sierpniu ubiegłego roku), jest teraz dostępne dla użytkowników Facebooka na całym świecie. Narzędzie nie tylko pozwala zobaczyć, które aplikacje i strony internetowe wysyłają twoje informacje do Facebooka, ale także pozwala wyczyścić Twoją aktywność poza Facebookiem, a także ją wyłączyć.

W jaki sposób Facebook otrzymał informacje o Twojej aktywności?

Kiedy odwiedzisz witrynę lub użyjesz aplikacji, takie firmy lub organizacje mogą nam udostępnić informacje dotyczące Twojej aktywności przy użyciu naszych narzędzi biznesowych. Korzystamy z tej aktywności, aby spersonalizować Twoje doświadczenia, na przykład w celu wyświetlania Ci trafnych reklam. Ponadto wymagany, aby firmy i organizacje przedstawiały ludziom powiadomienie przed użyciem naszych narzędzi biznesowych.

Wiele aplikacji i witryn jest bezpłatnych, ponieważ są obsługiwane przez reklamy online. Aby dotrzeć do osób, którym bardziej zależy na tym, co sprzedają, firmy często udostępniają dane o interakcjach ludzi w swoich witrynach z platformami reklamowymi i innymi usługami. Tak działa Internet, ale biorąc pod uwagę, że przeciętny człowiek posiadający smartfon ma ponad 80 aplikacji i korzysta z nich około 40 każdego miesiąca, może być naprawdę trudno śledzić, kto ma informacje na ich temat i co jest używany do.

Aby rzucić więcej światła na te praktyki, które są powszechne, ale nie zawsze dobrze rozumiane, Facebook wprowadził nowy sposób wyświetlania i kontrolowania aktywności poza Facebookiem.

Aktywność poza Facebookiem pozwala zobaczyć podsumowanie aplikacji i stron internetowych, które przesyłają nam informacje o Twojej aktywności, i wyczyścić te informacje z konta, jeśli chcesz. To kolejny sposób na zapewnienie większej przejrzystości i kontroli na Facebooku, wraz z najnowszymi aktualizacjami naszej Biblioteki reklam , aktualizacjami „ Dlaczego widzę tę reklamę? ”Oraz uruchomienie nowej funkcji o nazwie„ Dlaczego widzę ten post? ”.

Jak wyłączyć śledzenie aktywności poza facebookiem?

facebook_off_activity

facebook_off_activity

Tu masz bezpośredni odnośnik: https://www.facebook.com/off_facebook_activity/

Przejdź do Facebooka Ustawienia w aplikacji lub na stronie internetowej.

Na pasku menu po lewej stronie wybierz Informacje o Facebooku.

W obszarze Aktywność poza Facebookiem na wyświetlonej liście wybierz Wyświetl Kliknij rząd ikon, aby zobaczyć pełną listę aplikacji i stron internetowych, które udostępniły Twoją aktywność na Facebooku.

Wybranie aplikacji lub witryny wskaże liczbę „interakcji” otrzymanych przez Facebook, a także opcję w dolnej części „Wyłącz przyszłe działania” dla tej witryny lub aplikacji.

W aplikacji istnieje opcja powyżej tej listy, aby wyczyścić poprzednią historię; na stronie internetowej znajduje się nad listą jako przycisk.

W aplikacji wybranie menu z trzema kropkami powinno dać opcję „Zarządzaj przyszłą aktywnością”; na stronie znajduje się pod Więcej opcji po prawej stronie listy.

Aby wyłączyć łączenie wszystkich przyszłych działań poza Facebookiem z twoją tożsamością na Facebooku, przełącz przycisk obok opcji „Przyszłe działania poza Facebookiem”.

Po wyłączeniu przyszłej aktywności Facebook informuje, że nadal będzie otrzymywać aktywność – chociaż nie jest ona połączona z kontem Facebook, może uniemożliwić zalogowanie się do aplikacji lub stron internetowych za pomocą Facebooka, a także wyświetlać mniej trafne reklamy:

– Wyłączenie tego spowoduje odłączenie Twojej przyszłej aktywności. Całkowite odłączenie od konta może potrwać 48 godzin.

– Nadal będziemy otrzymywać działania od odwiedzanych firm i organizacji. Może być używany do celów pomiarowych i do ulepszania naszych systemów reklamowych, ale zostanie odłączony od twojego konta.

– Twoja historia aktywności zostanie również odłączona od konta.

– Zapobiegnie to również logowaniu się do aplikacji i stron internetowych za pomocą Facebooka, ponieważ Twoja aktywność zostanie odłączona od konta.

– Nadal zobaczysz tę samą liczbę reklam. Twoje preferencje reklam i działania podejmowane na Facebooku zostaną wykorzystane do wyświetlenia odpowiednich reklam.

Facebook Off Activity

Facebook Off Activity

Więcej informacji znajdziesz:
1. Facebook – https://about.fb.com/news/2019/08/off-facebook-activity/

2. https://techaeris.com/2020/01/29/facebook-tracks-web-app-activity-disable-off-facebook-activity/

3. https://malwaretips.com/threads/how-to-change-your-off-facebook-activity-settings.98119/